fbpx

Szőke Mátyás

Szőke Mátyás műszaki végzettségű, de a 70-es évek óta intenzíven foglalkozik bortermeléssel. A szüleitől tanulta meg a munkaszeretetet, amit folyamatosan hasznosított a szőlőben és a pincében is.

A család generációkra visszamenően foglalkozott a szőlőtermesztéssel, de később a borkészítésről Szőke Mátyás vált országosan elismertté és a borvidék egyik legmeghatározóbb képviselőjévé. Ennek a háttérnek köszönhetően első önállóan készített bora jól vizsgázott. Eredményesen szerepelt a helyi és országos borversenyeken. Ez további erőt és lelkesedést adott számára a munkához. A növekvő terület és a sikerek hatására úgy döntött, hogy főállásban foglalkozik a szőlővel és a borral. 1987-ben kezdte palackozni borait.

Borvidék: Mátra
Dűlők: Hajnalhegy, Barna tanya, Bérc, Paskom, Csákberek, Jenő, Rétföld, Peres, Hótó, Ringis, Kútgödör
Szőlőfajták: Irsai Olivér, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Szürkebarát, Merlot, Cabernet Franc
Talaj: Változatos: a pannonagyagtól kezdve, a löszön, andeziten, riolittufán képződött barna erdőtalajon át, egészen a fekete nyiroktalajig.
Borkészítés: Szőlőtermesztés tekintetében ikertőkés – közép magas kordonos művelést alkalmazunk. Előnye, hogy abszolút szabályozható, a fürtök szépen szabadon helyezkednek el a tőkén, nem árnyékolja őket a szőlő lombfala, ezáltal egészségesek maradnak. A nap sugarai teljesen körbe tudják ölelni a fürtöket.
A kiváló minőség folyamatos biztosítása érdekében terheléskorlátozással dolgozunk. Hisszük, hogy a szőlő értékeivel élni kell, nem pedig kihasználni azokat.

Termékek