fbpx

Blog

Borkóstolás alapfokon – 7 tipp Katától, amit a magunk és mások örömére okvetlenül érdemes megtenni

Pár évvel ezelőtt a barátaimmal beszélgetve szembesültem vele, hogy micsoda misztikum lengi körbe a borkóstolást – ez egyrészről szuper dolog, hiszen ad egyfajta megfoghatatlan különlegességet a borvilágnak, másrészről viszont gátló tényező is lehet. A BorPontban is megfigyeltem, hogy sok fiatal, kezdő borfogyasztó bizonytalanul áll a polcoknál a választás előtt, majd félénken kérdeznek minket, BorPontos kollégákat, hogy hogy érdemes a választott bort kóstolni. Most szeretnék adni pár egyszerű tippet, melyeket figyelembe véve otthon is fokozni tudjuk a borkóstolás élményét. Hány fokra kell hűteni a bort? Lehet-e enni, kávézni, cigarettázni borivás közben? Miért fontos, hogy milyen pohárba töltjük bele a bort? Mit tehetünk, ha szeretnénk komolyabban foglalkozni a borral? A cikkben összegyűjtöttem Nektek hét fontos tényezőt, melyek segítséget nyújthatnak a tudatos borfogyasztáshoz!

“A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.” 

Albert gazda

Ez a mottó köszönti Albert gazda újságíró és borblogger oldalára látogatókat a mai napig. Ugyan a blog már nem frissül évek óta, az üzenete mit sem vesztett érvényességéből. Tökéletes esszenciába sűríti azt az egészséges gondolkodást, ami a kulturált borfogyasztókat jellemzi. És segít nekünk is megfogalmazni borhoz való viszonyunkat.

A borkóstolás élménye néhány egyszerű szabály betartásával növelhető. Nem kell túlzásokba esni, egy baráti poharazáshoz a borversenyek steril környezetét, tiszteletteljes csendjét megteremteni, de ha betartjuk az alábbi BorPont tippeket, akkor egy új világ tárulhat fel előttünk.


Tippek borkóstolás előtt

1. TIPP – Tárold megfelelően a boraidat!

Hosszú órákat, napokat lehet beszélni a borok megfelelő és stílusos tárolásáról, aminek a pénztárcánk és a kreativitásunk szabhat csak határt. De általában elegendő a hétköznapi megközelítés. Egyszerűen azért, mert ha már pénzt áldoztunk egy borra, akkor tegyünk meg mindent, hogy megőrizze minőségét. A bor a palackban ugyanis egy élő, változó anyag, és ha azt szeretnénk, hogy ez a változás a jó irányba történjen, meg kell teremteni a megfelelő környezetet. 

Semmi úgy nem gyilkolja a bort, mint a napfény és az ingadozó hőmérséklet! Ezért próbáljunk meg lehetőleg nem fénynek kitett, sötét, állandó hőfokú helyet keresni számukra (akár szobahőmérsékleten). Mindig fektetve tároljuk a palackokat, hiszen ha parafadugóval vannak lezárva, az állított palack esetén a dugó könnyen kiszáradhat, beszökik a levegő, a bor pedig oxidált lesz. 

2. TIPP – Ismerd meg a kóstolt borok történetét!

Gyűjts információkat, történeteket, tényeket és személyes élményeket – érdemes kicsit felkészülni a kóstolóra, ezzel nagyon kellemesen meglephetjük a kóstoló partnereket. A beszélgetéseket és a történetmesélést mindenki szereti, ráadásul a borvilág különösen alkalmas erre. Készüljünk néhány érdekességgel, ténnyel a borászatról, a borfajtáról, a borvidékről, egy-egy gyors internetes kereséssel ma már szinte azonnal rengeteg tudást gyűjthetünk össze. Az élmény jobban megmarad, ha meg tudjuk fogalmazni, tudjuk kötni más dolgokhoz.

Később kihasználhatjuk az összegyűlt tudást, ha tudatosan állítjuk össze a kóstolt borokat: például egy pincészet több bora, ugyanazon borfajta más évjáratai, egy konkrét fajta változatai adott pincészetben lehet a tematika.

3. TIPP – Teremtsd meg a megfelelő környezetet!

Érdemes megadni a módját, de természetesen nem szükséges túlzásokba esni. Ha lehet, a borkóstoláshoz válasszunk tágas, szellős és világos teret. Tiszta asztalt, kényelmes székeket. A bor illatai és ízei finomak, a befogadásukhoz szükségünk lesz az érzékszerveinkre, ezért kerüljük a túlságosan erős illatú illatosítókat, parfümöket, tusfürdőket, illatszereket. Hagyjuk meg a lehetőségét a bor maximális élvezetének!


Tippek borkóstolás közben

4. TIPP – Válaszd a megfelelő poharat!

Az évszázadok alatt a borkészítés mellett rengeteget fejlődött és alakult a borok fogyasztásának kultúrája is. A borospoharak formája, alakja, anyaga és megjelenése ma már kis túlzással zavarba ejtően gazdag, sok fajtának, bornak akár külön pohár is járhat! 

Kézközelben minden háztartásban van egyenes falú üvegpohár, ezeket azonban hagyjuk meg vízivásra! A bort fogyasszuk kehelyből, vagy kehely formájú, öblös, üveg- vagy kristályból készült borospohárból! A borospohár alakja segíti a bor kibontakozását. A pohár szűkölő szája megakadályozza, hogy túl gyorsan elillanjanak a pohárból az illatok. 

Az elegáns pohárnak esztétikai jelentősége is van, kevés szebb látvány van az átlátszó, tiszta üveg falán lecsorgó bornál. Nem kötelező, de elegánsabb választás a talpas pohár, mint a talpatlan, és van egy praktikus előnye is: elkerülhető, hogy a kezünk melegével túl gyorsan emelkedjen a kitöltött bor hőmérséklete. 

5. TIPP – Állítsd be az ajánlott hőmérsékletet.

Az aláhűtött vörösbornál talán csak a túl meleg rozé sajnálatosabb, bár előbbin némi türelemmel lehet segíteni. Minden bornak megvan a maga megfelelő fogyasztási hőmérséklete, amikor a legszebb, legharmonikusabb, leginkább megmutatja az arcát. 

A borok címkéin általában közzéteszik az ajánlott hőfokra vonatkozó javaslatokat, amitől néhánnyal akár egyéni ízlésünknek megfelelően el is térhetünk. A száraz, reduktív fehérborokat és rozékat például 8-10 fokon szeretjük leginkább, a könnyed vörösborokat érdemes enyhén, 11-12 fokra hűteni, ez egyébként a testesebb fehérborok részére is iránymutató lehet. A komoly vörösborok szobahőmérsékleten vannak leginkább elemükben. De ne felejtsük el, hogy ez nem a mai, 21 fokos szobákban született meghatározás, inkább a 16-18 fokot vegyük alapul.

6. TIPP – Dekantálj!

Ahogy a hosszabb érlelésre szánt borok öregszenek, úgy válnak egyre érettebbé, összetettebbé. Nem csoda, hiszen az egyik fantasztikus jellemzője a bornak, ahogy az élő anyag az érlelés során a palackban is tovább fejlődik, illat- és ízjegyek végtelen és érzékeket betöltő kombinációja alakul ki benne.

Képzeljük el, hogy a palackba néhány évre vagy akár évtizedekre eltett bor simán bezárkózhat, sőt bontás után meg is csaphatja az érzékenyebbek orrát némi penetráns szag. Ne ijedjünk meg, ez pusztán a palackba szorult kevés levegőben összegyűlt kellemetlenség.

Érdemes egy öblösebb dekantálót vásárolni, de szükség esetén egy kancsó is megteszi. Igaz, előbbi használaton kívül is éke lehet bármelyik polcnak és háztartásnak. Töltsük bele a bort kóstolás előtt, hagyjuk néhány órát vagy akár egy napot nyílni. Ne lepődjünk meg, hogy szinte teljesen más bort fogunk találni. 

7. TIPP – Ne fogyassz közben aromás ételt, de igyál sok vizet!

A bor ivása és fogyasztása élvezetes dolog, de legyünk mértékletesek: nem árt, ha megteremtjük a bensőnkben, hogy erre fogékonyak legyünk. 

Borkóstolás elején ne legyünk se túl éhesek, se túl jóllakottak, legjobb egy étkezés után két-három órával betervezni. Mellőzzük a kávé, aromás vagy ízesített italok fogyasztását, ne igyunk más alkoholt, ne dohányozzunk.

Borkóstolás közben érdemes semlegesebb sajtokat, diókat, esetleg szárazsüteményt, kiflit, zsemlét fogyasztani. De ne felejtsük el, hogy ezek mindegyike is befolyásolhatja a bor ízét!

Mindig igyunk meg legalább annyi, ha nem kétszer annyi vizet, mint bort, ha segíteni akarunk a szervezetünknek az alkohol feldolgozásában, és el akarjuk kerülni, hogy túlságosan megviselje.


+1 TIPP Jegyzeteljünk!
Ne féljünk megfogalmazni, hogy mit érzünk ki egy borból. Nem sokszor bonyolultnak tűnő borleírásokat kell produkálnunk, hanem az őszinte megfigyeléseinket.

Még a Master of Wine borjediknek is volt egy bizonyos első bora, amiről nem sok minden jutott eszükbe. A tudatosság és sok-sok-sok elfogyasztott bor bárkit képessé tehet arra, hogy objektívan megítéljen egy bort, leírja a tapasztalható jegyeit.
Nem kell mindjárt a tannint, savszerkezetet elemezni, hogy milyen ízjegyek vannak benne, elég egy egyszerű kérdésre válaszolni: ízlett, vagy nem. Nincsen rossz válasz, simán lehet, hogy nekünk pont ott és akkor nem jön be egy bor. De ha ezt felismerjük, már jöhet is a következő kérdés: miért tetszett, vagy nem tetszett az adott borban? 

Ha kísérletet teszünk a válaszadásra, egy valóban csodálatos világ fog megnyílni számunkra.