fbpx

Blog

Megérkezett a Paulus Borház Rácz Jenő Selection új évjárata

A borfogyasztók a legnagyobb nyertesei a Paulus Borház és Rácz Jenő szerencsés egymásra találásának. A Michelin-csillagos séf első látogatásából a móri szőlőültetvényekben hamar barátság szövődött, aminek gyümölcsét most mi is élvezhetjük.

A nemzetközi gasztronómiai világban rangos szakmai elismeréseket gyűjtő Rácz Jenő 2018-ban járt először a móri szőlőkben, és a látottak, tapasztaltak rögtön elvarázsolták. A Paulus Borház tulajdonosával, Molnár Pállal rögtön megtalálták a közös hangot, és nem sok kellett hozzá, hogy egy ötlet szökkenjen szárba. Miért ne alkotna közösen séf és borász egy közös bort a legjobb tudásuk szerint, tükrözve ízlésüket?

A többi már történelem: a rizling és chardonnay házasítás grand cuvée mellett megérkezett a Rácz Jenő Selection, generosa és sauvignon blanc házasítás legújabb évjárata. 

Michelin-csillagos séf a pincében 

Rácz Jenő sokaknak ismerős lehet az  RTL Klub főzőshowjából, A Konyhafőnökből, aminek zsűritagja volt. Bár a szélesebb magyar közönség ekkor ismerte meg, a szakma elismerését már korábban kivívta: 26 évesen Michelin-csillagot szerzett, méghozzá Kínában!

A főzés tudományával már egészen fiatalon megismerkedtem, melynek köszönhetően az elmúlt években a világ számos területén megmérethettem tudásom, és a legjobb séfektől tanulhattam” – árulja el Rácz Jenő. A sok munka hamar meghozta a gyümölcsét, a sanghaji Taian Table nevű étteremnek konyhafőnökként szerezte meg a csillagot 2016-ban a Kínában először megjelenő Michelin-kalauzban. Ezt aztán az egymás utáni három évben sikerült is megtartani. Talán nem is meglepő, hogy meghívták, legyen a Bocuse D’Or versenyen a kínai válogatott csapat edzője.

Hitvallása sokat elárul munkafilozófiájáról: “úgy gondolom, hogy egy étterem szíve az étel, minden más pedig a lelke, ezáltal a friss, szezonális alapanyagokra esküszöm és a minőség tekintetében sem ismerek kompromisszumot.”

Nemrég Budapesten a Costes Group ernyője alatt saját éttermet is nyitott Rumour néven, ahol a “L’Atelier” éttermek koncepcióját valósítja meg.

A borász

Boldog ember vagyok, mert azon kevesek közé sorolhatom magam, akiknek gyermekkori álma valóra válhatott” – így szól Molnár Pál, a Paulus Borház tulajdonosának őszinte vallomása. Az álom egy saját borászat volt, melynek gyökerei a gyermekként megélt móri élményekben és családi szüretekben rejlenek. “Mindig is becsültem, ha a kitartás alázattal párosulva értéket teremtett.“

A Paulus Borház néhány év alatt vált a borvidék meghatározó pincészetévé. Még 2008-ban kezdték meg a szőlők telepítését, mára 130 hektáron terem leginkább a generosa, az olaszrizling, a chardonnay, a királyleányka, a sauvignon blanc, és természetesen ami nélkül elképzelhetetlen lenne a móri borvidék: az ezerjó!

Ami látványosan összeköti séfet és borászt, az az elkötelezettség a minőség iránt, a munka szeretete, a hagyományok tisztelete, a törekvés a jóra és újra. Mindig, minden körülmények között. 

Paulus Rácz Jenő Selection 2020

A móri Paulus Pincészet és Rácz Jenő Séf által közösen alkotott bora sauvingon blanc-ra épül, és a generosa teszi különlegessé. Persze a jó értelemben. Komplex, harmonikus és citrusos vonal, roppanós frissesség jellemzi, trópusi gyümölcsök váltakoznak benne. Lágy, mégis teli a jellegzetes, móri savakkal, a karakteres ízösszetétellel. Szépen, fokozat lecsengéssel, hosszan búcsúzik. 

Tudtad?

A legfiatalabb magyar szőlőfajták közé tartozik a generosa. Éppen másfél évtizede, hogy nagyobb területen telepíteni kezdték. Alig tíz éve kerültek palackba az első olyan borok, amik felkeltették a fogyasztók figyelmét. A generosa ízig-vérig Mór szülötte, hiszen 1951-ben Csókakőn hozták létre az ezerjó és a piros tramini keresztezésével.

A történelem meg a borkutatás azonban az új fajtát elsodorta kicsit a Móri borvidékről, a hibrideket Kecskeméten gondozták tovább, 1976-tól a mai napig Kurcuz Edit vezetésével. 

Az évtizedes múlt megkoronázása volt 2004, amikor a K15-ös hibrid megkapta a hivatalos állami minősítést is. Ma még alig kétszáz hektáron termesztik, főként az Alföldön és Móron.

A képek forrása: Paulus Borház hivatalos Facebook oldala, Rácz Jenő hivatalos Facebook oldala

Kóstolja meg Ön is a Paulus Borház Rácz Jenő Selection legújabb évjáratát!