Blog

Pét nat: a borok kirobbanó őszintesége

Hogy régi stílusok és ruhák újra meg újra divatba jönnek, az nem meglepő. Nem kell azon csodálkozni, hogy nincs ez másként a gasztronómiában, de a borok világában sem. Az újra hódító pét nat bizony régebbi eljárás, mint a pezsgőkészítés, és ma nemhogy reneszánszát éli, de egyre több borfogyasztó szívét ejti rabul. 

A pét nat nem egy elfeledett francia szőlőfajtát, de nem is valami kémiai eljárást takar: nevében éppen a természetesség van benne. A pétillant naturel az egyik legrégebbi bor feldolgozási, azaz pontosabban buborékos bor készítési módszer, ami már a pezsgő megjelenése előtt elterjedt volt. Sőt a champagne készítés is belőle fejlődött ki. 

De mi is az a pét nat?

Az első pétillant naturel (továbbiakban pét nat) borok tulajdonképpen az első palackozott buborékos borok voltak. Ahogy az a régi, jól bevált módszerek esetében lenni szokott, az eljárás maga az egyszerűségen alapult. Jelen esetben azon, hogy a bort az erjedés lezajlása előtt palackozták le. Miközben a cukor alkohollá alakult, mellékesen szén-dioxid buborék képződött a palackokban, amik a lezárás miatt nem tudtak távozni. Szemben a pezsgőkkel, amelyek jellemzően olyan alapborból készülnek, amelyekben már lezajlott az erjedés, és az utóbb hozzáadott likőr általi másoderjedés következtében képződnek csak az olyannyira kedvelt buborékok. Szintén a pét nat sajátossága, hogy nem történik seprőtelenítés, azaz degorzsálás, az erjedés során képződött üledék benne marad a palackban.

A pét nat megszületése egybeesik az első, még meglehetősen fura formájú palackok megjelenésével. A 17. századra vált ugyanis technológiailag lehetségessé a tárolásra alkalmas üvegek elkészítése. A kor technikai vívmányai lehetővé tették, hogy a kísérletező kedvű borászok új eljárásokat is kipróbáljanak.

A pét nat diadalmenete

A kétezres évektől kezdődően egyre több borfogyasztó, borkedvelő kezdte el keresni a pét natot, a jelek szerint pedig mára már több, mint egyszerű hóbort. Sikere egybevág az egyre népszerűbb és keresettebb természetes borkészítés elterjedésével, így csak idő kérdése volt, hogy ezt a módszert is felfedezze magának a borivók széles tábora.

Ha a pét nat lényegének mélyére ásunk, bizony megállapíthatjuk, hogy nagyon is fogyasztóbarát hóbortról van szó! Mert a pét nat minden évben más, minden évjárat egy kaland, kísérletezés, ahol bizony sokkal több minden múlik a természeten és a borász szakértelmén.

Nem túlzás az autóversenyzés azon korszakához hasonlítani, amikor még több minden múlt azon, hogy az autóversenyző milyen képességekkel rendelkezik és hogyan tud együttműködni az autóval. A borásznak nagyon pontosan el kell találnia az időpontját annak, amikor le tudja palackozni a pét nat-ot, amikor még/már elegendő nyomás keletkezik a borban, de nem akkora, hogy lerepítse a koronazárt vagy belerobbanjon a koccintásra váró borivók arcába. 

A sok-sok munka eredményessége ugyanis csak bontás után derül ki, az igazság pillanatára várni kell, mert utólag bizony már nem lehet javítani a boron. A kedvező végeredményhez pedig nagyon komoly szaktudás szükséges. 

Mit kíván a magyar nemzet? Magyar, nemzeti, pét nat levet!

Bár még a hazai pezsőgkészítés is javában az ígéretes eredményekkel rendelkező, de úttörő fázisban van, a pét nat még inkább ismeretlen talaj. Még ha már azért nem is kell a szomszédba menni érte, és akár többféle magyar pét natot is összekóstolhatunk. Miután már egyértelművé vált a pezsgő készítésének szabályozása, a pét nat is könnyebben megy át a bürokrácia útvesztőjén.

Ami különösen izgalmas dolog, hiszen a pét nat egyik óriási előnye, hogy a fajta, az évjárat és terroir örömteli érzékenységgel mutatkozik meg benne. Dús, gazdag aromák, izgalmas zamatok és különleges ízek – még ha ezek néha félre is mehetnek. 

A pét nat mégis az egyik legjobb dolog, ami a borral történhet: lendületes, illatbomba, tele dús buborékokkal. Szűretlen pezsgőbomba. Ne lepődjünk meg, ha a végeredmény olykor durva, mert a tobzódó gyümölcsök, a könnyed, édeskés, alacsony alkoholtartalmú bor kárpótol majd minket, ahogy a seprő miatt opálos, homályos bortestért is. Szerencsére a műfaj nem csak fehérborok esetében működik, így simán találkozhatunk rozéval is. 

A BorPontnál fontosnak érezzük, hogy vásárlóinkkal is megismertessük ezt az izgalmas eljárást. Ezért kiválogattunk néhány olyan magyar pét natot, ami szerintünk különösen érdemes a borkedvelők figyelmére. Nem kis büszkeségünkre ezek mind-mind a közelben készülnek. A pannonhalmi Cseri Pincészeté rajnai rizlingből, a dél-balatoni Kristinus sárgamuskotályból készült, míg a köveskáli Pálffy egy normál és egy pink változattal is megörvendeztet minket.