fbpx

Disznókő

A birtok szőlőterületei 1732 óta szerepelnek az első osztályú besorolású dűlők között. 2002-ben ültetvényeink a Tokaji Borvidék részeként felkerültek a Világörökség listájára.

Nem csoda, ha ez a kivételes minőségű bort adó terület a befolyásos főúri családok körében már a történelmi időkben is nagyon keresett volt. A II. világháború után államosított birtok 1992-ben született újjá az AXA Millésimes vezetése alatt. Az elmúlt évtizedekben felhalmozott tudásnak, a tokaji aszúk készítésében szerzett tapasztalatoknak köszönhetően a Disznókőt ma méltán tartják számon a valódi tokaji nagy borok újjászületésének úttörői között.

„A Disznókő saját tokaji stílust teremtett, amely kidomborítja a legendás tokaji aszú egyedülálló értékeit, és a termőterület sajátosságait.” Mészáros László, Birtokigazgató

Borvidék: Tokaj
Dűlők: Disznókő
Szőlőfajták: Furmint, Hárslevelű
Talaj: Vulkanikus eredetű rioliton és riolittufán kialakult, ásványokban gazdag agyag. Szerkezete nagyszerű, remekül tartja a nedvességet, és könnyen felmelegszik, hogy aztán a nap melegét visszasugározza a tőkékre.
Borkészítés: Csúcstechnológiát megtestesítő, modern, mégis hagyományos borászatot tervezett a díjnyertes építész, Ekler Dezső. A legalsó szint pinceágai a földfelszín alatt tíz méterrel, a riolit alapkőzetbe vágva futnak. Az állandó, 12˚C körüli hőmérséklet és a magas (90-95%-os) páratartalom, valamint a falakat borító finom fekete penészréteg (Cladosporium cellare, újabb nevén Zasmidium cellare) tökéletes környezetet teremt a nemes borok hosszú évekig tartó érlelődéséhez. Az aszúk érlelése több mint ezer tölgyfa hordóban, az Eszenciákkal teli üvegballonok és a palackérlelés alatt álló, aranyszínű borok szomszédságában történik.

Termékek