fbpx

Fekete Borpince

A Fekete család az 1960-as évek eleje óta foglalkozik szőlőműveléssel. Mostanra a szekszárdi Iván-völgyben található pince körzetében megvásárolt területekkel együtt közel 9 hektárra nőtt a család területe.

Vörös- és fehérbort adó szőlőterületeink aránya 85-15%. Legtöbb szőlőnk a már évszázadok óta híres szekszárdi borvidék egyik legkedveltebb termőhelyén, Iván-völgyben terem. A kedvező talajösszetétel és a délnyugati fekvés kiváló minőségű szőlő termesztését teszi lehetővé. A szőlő pedig a bor lelke.

Borvidék: Szekszárd
Dűlők: Iván-völgy, Kerék-hegy, Decsi-hegy, Nagy Mihály-völgy
Szőlőfajták: Kékfrankos, Kadarka, Zweigelt, Cabernet sauvignon, Cabernet franc
Talaj: Főként lösz talaj
Borkészítés: A szőlő feldolgozása során a szekszárdi borvidéken legalább hatszáz éves múlttal rendelkező kézműves hagyományokat alkalmazzuk (nyílt kádon erjesztés, kézi csömöszölés, héjon tartás, a kadarkánál nem új tölgyfahordós ászkolás), kiegészítve azokat modern eszközökkel és eljárásokkal. Az erjesztés könnyen tisztán tartható műanyag kádakban vagy nagyobb tartályokban történik. Minden borhoz a bor karakteréhez és az adott évjárat sajátosságaihoz is illeszkedő élesztőt választjuk ki, közvetlenül a szüret előtt. A tapasztalat azt mutatja, hogy a magas, jellemzően 20 feletti cukorfokkal szüretelt szőlőtermés esetén a vadélesztő nem tudja végigvinni az erjesztést, egy intenzív kezdés után az alkoholtartalom elpusztítja az élesztőgombákat. Az élesztő nem változtatja meg a bor ízvilágát, viszont kiemeli a borban rejlő ízeket.

Termékek