fbpx

Figula

„A szőlő csodálatos növény. Képes túlélni a gonosz időket, megnyugvást, hitet, örömet, vigaszt, jókedvet, uram bocsá’, kellemes bódulatot nyújtva megfáradt gazdájának.

Ám, hogy szerény megélhetést is biztosítson, ahhoz a hagyományok tisztelete mellett új törekvésekre, mívesebb technológiára és értő fogyasztókra – úgymond “borivókra” van szükség. Igen, borivókra, akik érzik, értik a műveket, a kompozíciókat, hiszen a jó borok finoman hangszerelt alkotások. A jó bor halkan és tisztán szól, akár egy gregorián ének, mely feledhetetlenül simogatja a pincék templomi csendjét.” Figula Mihály  (1952 – 2008)

Borvidék: Balatonfüred-Csopak
Dűlők: Sáfránkert, Száka, Lőcze, Gella
Szőlőfajták: Zenit, Sárgamuskotály, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Chardonnay, Olaszrizling, Kékfrankos, Cabernet franc, Cabernet sauvignon
Talaj: A talajt hihetetlen változatosság jellemzi, a triász mészkövön hol márgát, hol dolomitot találunk (Gella), A part menti egy kilométeres sávban vörös földet találunk, mely ásványi anyagokban és bauxitban rendkívül gazdag. Ebből a földből bányászható a permi vörös homokkő. (Sáfránkert)
Borkészítés: A jelenleg 30 hektáros birtokon – a klasszikus értelemben vett terroir gazdálkodás szellemében – dűlőink termését külön kezelve, szigorú hozamkorlátozással dolgozva – mutatjuk be a borvidék sokszínűségét.

Termékek