fbpx

Gál Tibor

„Apa, kinek nemcsak arcformáját de szellemiségét is örököltem nagyon korán ránk bízta elkezdett műve továbbépítését : a pincét, a szőlőt, az egri stílus kialakítását, a csapatépítést, a városról való gondoskodást, a hazáért való munkálkodást, az emberséget és annak tanítását.

Ő nemcsak borász volt, sőt, a borász tevékenysége eltörpült a társadalmi tevékenysége mellett. Apa egy sarokkő volt, turbina a magyar borászat és gasztronómia gőzhajójában. Mindig büszkeséggel tölt el, amikor külföldön utazom : Amerikában, Belgiumban, Franciaországban, és számomra ismeretlen emberek csodálkozva mondják a nevem hallatán, hogy nem-e annak a Gál Tibornak a gyermeke vagyok, aki Ornellaia-n volt főborász és legfantasztikusabb ember volt akivel valaha találkozott.

Igen, annak. Kihúzom magam, és újult erővel tovább építkezem, mert mi Gálék nemcsak azt kaptuk feladatul, hogy borászatot építsünk, hanem hazát, jövőt és szellemet.”

Gál Tibor egy gyermeke, gyakorlatilag mindegy melyik…

Borvidék: Eger
Dűlők: Tornyos, Nagy-Ege, Pajados, Síkhegy, Áfrika
Szőlőfajták: Tramini, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Pinot blanc, Furmint, Kékfrankos, Pinot noir, Kadarka, Cabernet franc, Cabernet sauvignon
Talaj: Agyagos vályog talaj, barna erdőtalaj illetve erodált mészkő, vagy riolittufa képződmény.
Borkészítés: Eger első osztályú dűlőiben gazdálkodunk, 37 hektáron. Eger páratlan és rendkívül változatos talajadottságokkal rendelkezik. Gyönyörű domborzat, különleges mikroklímájú területek, dűlők otthona. Ehhez párosul az izgalmas klímánk, mely hideg csapadékos teleket, napsütéses szeszélyes szeles tavaszt, és forró nyarat jelent. Egerben egyaránt képesek vagyunk nagyon szép, nagy testű fehér, és a legelegánsabb vörös borok megalkotására.

Pincészetünk kezdetektől fogva arra törekszik, hogy ezeket az adottságokat a terroárt maximálisan tükrözze a borokban. Már id. Gál Tibor nagy hangsúlyt fektetett a dűlőszelektált tételekre, amiben a terroir jegyek legjobban visszaköszönnek.

Termékek