Istvándy

Minél sűrűbbé válnak napjaink, minél nyugtalanítóbb a káosz körülöttünk, annál értékesebbé válnak a zöld szigetek, ahová elvonulhatunk egy kicsit a zajos világ elől. Ilyen rejtekhely a Tóti-hegy déli lejtőjén elterülő Hegymögi szőlőskert.

Az Istvándy család története több mint 200 évre, az 1800-as évek kezdetére vezethető vissza. A család életében a paraszti gazdálkodáson belül kezdettől fogva a szőlő- és bortermelés jelentette a legfontosabb megélhetési lehetőséget. Nagypapa borász volt, Édesapám agrármérnök, saját ültetvényei is voltak a szövetkezeti munka mellett, a borászkodással pedig kiegészítésképpen foglalkozott. Eleinte nem is árulta palackozva a borait, csak a barátainak adta őket, és egy–két étteremnek szállított. Majd ő is eljutott egy fordulópontra, amikor úgy döntött, a minőség felé indul.

Borvidék: Badacsony
Dűlők: Golgota, Hegymög,  Rizapuszta, Szemilon tető, Körtés, Barackos, Csóka, Bács, Fenyős, Bodók
Szőlőfajták: Szürkebarát, Olaszrizling, Kéknyelű, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Hárslevelű, Ottonel Muskotály, Sárga Muskotály, Sauvignon Blanc
Talaj: A vulkanikus hegyek lejtőit többnyire pannonhomok, pannonagyag és lösz takarja. Az ezeken képződött meszes Rhamann-féle barnaföldek azonban mindig tartalmaznak tetőtörmelékként bazaltot. Talajképző kőzetként a bazalt elsősorban a bazalttörmelék mállása során felszabaduló K, Mg, Ca, és főleg a mikroelemek szolgáltatásával járul hozzá a sajátos borminőség kialakulásához. Az ilyen talajokon képződött borok tüzesek, testesek, zamatosak.
Borkészítés: Édesapám elhatározta, hogy csak palackozva fogja értékesíteni a borait, megkezdte a terméskorlátozást, csak a legjobb fekvésű területekről szüretelt, kialakult a saját stílusunk. Fontos számunkra a tradíciók ápolása, a tapasztalatok, illetve a megfigyelések továbbadása. Családunk elkötelezett híve annak, hogy a hely múltjához és hírnevéhez méltóak legyünk. Hangsúlyt helyezünk a Badacsonyi Borvidéken termő, egyedülálló Kéknyelű szőlőfajtára, valamint erre a vidékre jellemző Szürkebarátra és Olaszrizlingre.

Termékek