Kázsmér

Páratlan természeti környezet, a felejthetetlen balatoni táj a Kázsmér pincészet otthona. A Kázsmér család több mint ezer éve van otthon a Lesence-vidéken. Őseink valószínűleg a honfoglaláskori Tomaj nemzettséggel együtt telepedtek a vidékre. Nevünk kazár ősökre utal.

A szőlész-borász tudás, tapasztalat pótlásaként külföldi – olasz, francia – szakembereket hívtak segítségül az üzleti és technológiai tervek elkészítéséhez. Név szerint meg kell említeni Enzo Rivellát, aki akkor a Castello Banfi igazgatója, és az Olasz Borászok Szövetségének elnöke volt. Rivella úrral kidolgozott létesítési koncepció arra alapult, hogy a borászat a környék, főleg a Lesence-vidéke termelőinek szőlőjét dolgozza fel. Az ültetvények területe és állapota alapján a borászat kapacitását 30.000 hektoliterben határoztuk meg.

Borvidék: Balaton-felvidék
Dűlők: Lesencefalu, Lesencetomaj, Lesenceistvánd
Szőlőfajták: Muskotály, Szürkebarát, Chardonnay, Sauvignon blanc, Viognier, Syrah
Talaj: 200-250 m tengerszint feletti magasságban elterülő sárga lösztalaj.
Borkészítés: A Kázsmér Borászat az évszázados tradícióknak, valamint korunk tudományos-technikai fejlődésének, eredményeinek ésszerű ötvözete. A kézművességet nem tartjuk a bor minőségi értékét meghatározó tulajdonságnak, a 21. században ez inkább gazdasági, vagy technológiai kényszer. A minőség, az értékteremtés ma már az alkalmazott kifinomult szőlészeti, borászati technológiai eljárások eredménye. A Kázsmér Pincészet, az alapító ars-poetikáját fenntartva, a bor értékének a szőlő adta struktúrát, aromát, illatot tekinti.

Termékek