fbpx

Laposa Borbirtok

Minden 1978-ban kezdődött a Balaton-felvidéken – egészen pontosan egy vonaton, amelyen a szüleink találkoztak. Nem sokkal később, még ugyanabban az évben megtörtént a házasságkötés is. Így egyesült hát a budapesti „kádármester” Laposa család és a badacsonyi „szőlőműves” Barabás család.

Szüleink nászajándékba egy kis présházat kaptak a Balaton-felvidéken, ahol később rengeteg időt töltöttünk.

A család azóta Budapestről Badacsonyba költözött. Szüleink, dr. Laposa József és Nóra időközben visszavonultak, a főbb feladatokat pedig mi vettük át tőlük: Bence irányítja a birtok ügyeit, Zsófi pedig a borokat készíti.

Borvidék: Badacsony, Nagy-Somló
Dűlők: Badacsony, Szent György-hegy, Csobánc, Köves-hegy, Gulács, Tóti-hegy, Haláp, Somló-hegy, Kis-Somló, Ság-hegy
Szőlőfajták: Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Furmint, Juhfark
Talaj: Vulkanikus hegyeken borító pannonhomok, pannonagyag, lösz. Rhamann-féle barnaföldeken képződött bazalttörmelék.
Borkészítés: Borainkban – amelyeknek intenzitását és tisztaságát korszerű technológiák alkalmazása adja – igyekszünk megmutatni a bazalthegyek minden szépségét. Alaptételeink (Friss, Illatos és Rosé) gyümölcsösebbek, könnyedebbek, míg komolyabb borainknál hangsúlyosabban van jelen a termőhelyre jellemző ásványosság, amely minden esetben eleganciával párosul.

A borkészítésnél a könnyedségbe zárt komplexitásra törekszünk: a borokban legyen benne minden íz, legyenek jó ivásúak, mutassák meg a termőhely és a fajta jellegzetességeit– vigyázunk azonban arra, hogy ne legyenek hivalkodók és túlzók.

Termékek