Riczu Tamás

Riczu Tamás egy fiatal, kreatív és tehetséges borász: Borászata Siklóson található az Akasztófa dűlőben. Tamás 15 éve „borászkodik”. Neki a borászat, a szőlő művelése, nem csak egy szakma, nem csak egy megélhetés, hanem elhivatottság, egy örök, végtelen „szerelem”, amiben mindig újabb és újabb kihívást talál.

Ma már csak arra koncentrálok, hogy a szőlőben minden egyes „bogyóért” felelősséget tudjak vállalni. Felelősség tudatosságom alapelve, hogy a  metszéstől kezdve a szőlő művelésén, a környezet és szőlő „barát” permetezésen keresztül, a szüretben, a kíméletes szőlő feldolgozásában (prés helyett szinte csak „simogatás” jár a bogyóknak, bár így nincs nagy lé nyereség, viszont a héjból kevesebb cserzesség jut a borba, viszont a magas extraktnak és az érett savaknak köszönhetően vörösboraim így is jól érlelhetőek és már viszonylag fiatalon élvezhetők), egészen a palack lezárásáig ott legyek minden mozzanatnál. Mindenről tudni szeretnék, ami a szőlőben és a borban történik. Tapasztaltam már eleget ahhoz, hogy  a birtokméretünket átlássam és tudatosan irányítani tudjam.”

Szlogenje: „ Egy tökéletes bor a szőlőben születik, amit a maga mására kell, hogy alakítson az

                    az útkereső borász.” Riczu Tamás

1993-ban jelentős év volt pincészetünk életében, amikor is 20 ha ültetvényt vásároltunk. A területnövelés eredményeként ma 55 hektáron gazdálkodunk, melyből 45 hektár saját tulajdon és így a Pannonhalmi Borvidék egyik legnagyobb borászata vagyunk.

Szőlőfajták: Rajnai rizling, Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon blanc, Irsai olivér.
Talaj: A terület fiatalabb kavics, homok, agyag és lösz rétegekből épül fel. Viszonylagosan sűrű völgyhálózatával a jól tagolt dombságok közé sorolható.
Borkészítés: 2002-ben jelentős beruházást hajtottunk végre. Ezen beruházás keretein belül fejlesztettük borászatunk technológiai hátterét, valamint jelentős előrelépést tettünk a technológiát befogadó épületek terén is. A beruházás eredményeként jelentős kapacitású, hűtött erjesztésre alkalmas hűtőpalásttal ellátott acéltartály és acél tárolótartály került beszerzésre, melyek a reduktív technológia alapját képezik. Természetesen egy korszerűen felszerelt pince részét képezi egy modern, kíméletes szőlőfeldolgozást lehetővé tevő szőlőfeldolgozó sor, melynek meghatározó eleme egy számítógép vezérlésű Vaslin-Bucher típusú, pneumatikus tankprés.

Termékek