fbpx

Tiffán's

A Tiffán’s Pincészet családi vállalkozás, amely több évszázados múltra tekint vissza. Tiffán Ede a kilencedik generáció a családban, amely Villányban és Villánykövesden szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozik.

Tiffán Ede 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát okleveles kertészmérnökként, majd 27 évig szőlészként és borászként dolgozott a villányi nagyüzemekben, az Állami Gazdaságban és a helyi szövetkezetben. Főállása mellett 1967-ben kezdte önálló tevékenységét saját szőlőbirtokán és pincészetében.

1991-ben Tiffán Ede kapta meg elsőként az Év Bortermelője címet. 1999-ben a Köztársasági Elnök a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntette ki (a tokaji Szepsy Istvánnal együtt). A tízedik generációt Tiffán Zsolt képviseli, aki elsősorban a cég rendezvényszervezését irányítja, 2010 tavasza óta pedig országgyűlési képviselőként jelentős közéleti munkát is végez. A tizenegyedik generáció is már a kijelölt, de örömmel vállalt útra tért: Zsolt a Corvinus Egyetem végzős szőlész-borász mérnök hallgatójaként diplomázott, Balázs pedig a Villányi Mezőgazdasági Szakképző Iskola borászati képzését végzi.

Borvidék: Villány
Dűlők: Jammertal, Sterntal, Ördögárok, Remete, Kopár, Várerdő
Szőlőfajták: Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Talaj: Mészkő alapon lösz és vörösagyag. A löszhöz triászkorú dolomit, mészkő és juramészkő keveredik.
Borkészítés: Művelésmódunkk középmagas kordon, amelyen egy- és kétrügyes, rövidcsapos metszést végzünk. A legjobb fekvésű ültetvényeikben visszafogott metszéssel határoljuk be a termésmennyiséget. A fürtöket kétszer átválogatjuk a szüret és a feldolgozás folyamán, így a betakarított termésből csak az egészségeset dolgozzuk fel. A feldolgozó és a pince építése 1993-ban kezdődött, és több lépésben alakult ki a mai nagysága és szerkezete.

Termékek