fbpx

Tornai Pincészet

Tornai Endre az alapító egykoron alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a birtok mérete 54 hektár termőterületre bővült és immáron a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából.

Borvidék: Nagy-Somló
Dűlők: Szent Márton, Arany hegy, Apátsági, Grófi, Ilona, Százforduló
Szőlőfajták: Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, Szürkebarát, Zeusz, Zenit, Pinot Blanc
Talaj: Északi dűlők: löszös, agyagos, jó vízháztartású köves talaj. Déli dűlők: fentről lefelé haladva a serétes agyagos talaj keveredik a lazább homokos löszös talajjal. Alsóbb dűlők: fekete humuszban gazdag kőtörmelékes talaj.
Borkészítés: A pince a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően készült, a kíméletes feldolgozás után saválló acéltartályokat használunk a reduktív technológiájú irányított borkészítés során.
A válogatott, legjobb alapanyagokat 12 órás héjon áztatás után a tradíciókat követve 500 literes tölgyfahordókban erjesztjük, majd 8-10 hónapig érleljük. A saválló acéltartályok kapacitása 9000 hl, ebből 4200 hl hűthető. Az ászoktérben 60 darab magyar ászok tölgyfa hordó található.

Termékek